IELTSFever CBT Pro logoIELTSFever CBT Pro
HomePractice Tests › CBT GT Reading Test 14: DAILY WORK RECORD › View Solution

Solution for: CBT GT Reading Test 14: DAILY WORK RECORD

Answer Table

1.E
2.A
3.C
4.C
5.H
6.I
7.M
8.HH:MM|hh:mm
9.DAILY WORK RECORD|THE DAILY WORK RECORD|WORK RECORD
10.YOUR SUPERVISOR|THE SUPERVISOR|SUPERVISOR
11.MONDAY
12.YOUR TAX NUMBER|THE TAX NUMBER|TAX NUMBER
13.YOUR HOME ADDRESS|THE EMPLOYEE'S HOME ADDRESS|EMPLOYEE'S HOME ADDRESS|HOME ADDRESS
14.POOL, TABLE TENNIS|POOL AND TABLE TENNIS|TABLE TENNIS, POOL|TABLE TENNIS AND POOL
15.INTERNATIONAL CLUBS
16.UNIVERSITY HEALTH CENTER|THE UNIVERSITY HEALTH CENTER|HEALTH CENTER
17.HEALTH INSURANCE
18.A WEATHER EMERGENCY|WEATHER EMERGENCY|EMERGENCY WEATHER CONDITIONS
19.15 MINUTES|FIFTEEN MINUTES
20.50%|50 PERCENT
21.D
22.C
23.A
24.B
25.D
26.A
27.B
28.E
29.G
30.B
31.A
32.H
33.D
34.F
35.I
36.LOYALTY
37.TWICE YEARLY|TWICE A YEAR
38.D
39.B
40.B

Exam Review

Highlight Remove Highlight Dictionary

Section 1 - Questions 1-13

Questions 1-3: Match the office messages A-F.

Questions 4-7: Identify the correct labelled section of the Daily Work Record.

Questions 8-13: Answer using NO MORE THAN THREE WORDS.

Office Messages

A

Please call Nancy.
She will be at 318 7516 if you're not back at noon.

B — INTEROFFICE MEMO

Meeting in the boardroom on Friday, July 10 at 10 am has been changed to Monday, July 13. Same time, same place. Please bring the notes of the previous meeting.

C

You are invited to a demonstration of our new audio-visual office products at 10 Barry Avenue, Queenstown, 5 pm, July 28. RSVP. Refreshments will be served.

D — MEMO TO: C. Gates

Please confirm your flights with Qantas. We have you booked to depart August 21 at 10 am and to return a week later, arriving August 28 at 7 pm. The company will pay all expenses of this trip.

E

Please note: Websters Trading Company meeting. The original time 10.30 and address 30 Barrow Street are amended to 12.30 and 12 Jones Road.

F — MEMO TO: C. Gates

Check amendments to the Ling Kee contract. Do we really want to offer 10%? Please see me this morning at 10 in my office.


DAILY WORK RECORD

J & B Office Temps Pty Ltd
Temporary Office Staff — no job too small
Level 4, 356 Elizabeth Street, Elswick
Telephone 390 5647    Facsimile 390 7733

C — COMPANY DETAILS
Reporting to: Kate Shea
Office Removalists Pty Ltd
21 West Street
Box Hill
D/E — EMPLOYEE DETAILS
Name: AMANDA LEE
Week ending: Sunday 14/1/96
Section Day Date Start Finish Break Total
FMONDAY8/1/969:005:15:457:30
GTUESDAY9/1/968:305:00:308:00
HWEDNESDAY10/1/968:455:30:158:30
ITHURSDAY11/1/969:155:451:007:30
JFRIDAY12/1/969:005:00:307:30

M — ASSIGNMENT DETAILS: Completed ☐    Continuing ☑

INSTRUCTIONS

  1. Complete this Daily Work Record using the format hh:mm (nine-fifteen in the morning, 9:15 am). Work to the nearest 15 minutes.
  2. Sign the completed Daily Work Record as a correct record of your hours worked.
  3. When you have completed the Work Record, ask your Supervisor to check and sign. Your pay will not be processed until this is done.
  4. Make a copy of the Daily Work Record for your own records.
  5. Fax the Work Record back to J & B Pty Ltd., on 390 7733, by 10.00 am Monday.

TO PROCESS YOUR PAY WE REQUIRE

Your bank details to be completed on the enclosed Banking form. A completed Employment Declaration Form including your Tax Number, to ensure you are taxed correctly. Tax Certificates are sent out at the end of the financial year to your home address.

1
IELTS Box Matching A-H
1. Which message changes the time and place of a meeting?
  • A Message A
  • B Message B
  • C Message C
  • D Message D
  • E Message E
  • F Message F
Answer: E
Explanation: Message E shows the original meeting time and address crossed out and replaces them with 12.30 and 12 Jones Road.
2
IELTS Box Matching A-H
2. Which message is probably personal?
  • A Message A
  • B Message B
  • C Message C
  • D Message D
  • E Message E
  • F Message F
Answer: A
Explanation: Message A is an informal request to call Nancy and does not relate to office business, so it is probably personal.
3
IELTS Box Matching A-H
3. Which message is from a company which is trying to sell something?
  • A Message A
  • B Message B
  • C Message C
  • D Message D
  • E Message E
  • F Message F
Answer: C
Explanation: Message C invites the reader to a demonstration of new audio-visual office products, which is clearly promotional.
4
Short Answer
4. Which section has the address of the company to which Amanda has been sent?
Answer: C
Explanation: Section C contains the company details, including Office Removalists Pty Ltd, 21 West Street, Box Hill.
5
Short Answer
5. Which daily time record shows the longest working day?
Answer: H
Explanation: Section H is Wednesday. Amanda worked from 8:45 to 5:30 with only a 15-minute break, giving the longest total of 8 hours 30 minutes.
6
Short Answer
6. Which daily time record shows the longest break?
Answer: I
Explanation: Section I is Thursday, which shows a 1-hour break, longer than the breaks on the other recorded days.
7
Short Answer
7. In which section did Amanda indicate whether the job is still going on?
Answer: M
Explanation: Section M is the Assignment Details area, where 'Continuing' is ticked.
8
Short Answer
8. What format must be used to record the hours worked?
Answer: HH:MM|hh:mm
Explanation: The instructions explicitly require the time format hh:mm.
9
Short Answer
9. What should employees copy for their own records?
Answer: DAILY WORK RECORD|THE DAILY WORK RECORD|WORK RECORD
Explanation: Instruction 4 says to make a copy of the Daily Work Record for your own records.
10
Short Answer
10. Who must check and sign the work record before payment will be processed?
Answer: YOUR SUPERVISOR|THE SUPERVISOR|SUPERVISOR
Explanation: Instruction 3 says the completed Work Record must be checked and signed by the employee's Supervisor before pay is processed.
11
Short Answer
11. What day must the work record be received?
Answer: MONDAY
Explanation: Instruction 5 says the Work Record must be faxed back by 10.00 am Monday.
12
Short Answer
12. What must be written on the Employment Declaration form?
Answer: YOUR TAX NUMBER|THE TAX NUMBER|TAX NUMBER
Explanation: The pay-processing instructions require a completed Employment Declaration Form including the employee's Tax Number.
13
Short Answer
13. Tax certificates are sent to ........
Answer: YOUR HOME ADDRESS|THE EMPLOYEE'S HOME ADDRESS|EMPLOYEE'S HOME ADDRESS|HOME ADDRESS
Explanation: The form states that tax certificates are sent at the end of the financial year to the employee's home address.

Section 2 - Questions 14-27

Questions 14-20: Complete the sentences using NO MORE THAN THREE WORDS.

Questions 21-27: Complete the consequence flow charts using A-D.

Information for Students at the Language and Culture Center

Campus Activities

LCC students can enjoy many sports at the university. You will find tennis and handball courts, gymnasiums, and indoor and outdoor swimming pools. At the University Center (UC), you can play pool or table tennis. LCC student teams compete in university intramural sports. The LCC has one of the best soccer teams on campus. You can also see films and plays, attend lectures, and go to concerts on campus. There are many international clubs where you can meet other students from your home country.

Emergencies

Weather Emergency: If the University of Houston closes because of emergency weather conditions, the LCC will also close. In an emergency, students are advised to listen to major radio or television stations for announcements regarding cancellation of classes or campus closure.

Teacher Emergency: Always wait in the classroom 15 minutes for your teacher. If the teacher does not come after 15 minutes, you may leave.

Withdrawing from the LCC

You may withdraw from the LCC if you have a medical emergency, a family emergency, or wish to return to your home country. The LCC cannot refund the application fee, contract fee, insurance fee, or late registration fee. Tuition refunds are:

  • Registration week — 90%
  • First week of classes — 75%
  • Second week of classes — 50%
  • Third week and after — No refund

Health Care

If you are ill, see a doctor at the University Health Center first. Medicines are available through the pharmacy. The Health Center can help you find an outside doctor if needed. All LCC students must have health insurance unless they have proof of another health insurance plan or financial responsibility for at least $50,000.

LCC Policies — Attendance and Academic Progress

Students are expected to attend all classes regularly, do all classroom assignments, meet class requirements, and make academic progress. Students who do not meet these standards may be placed on academic probation. Students placed on academic probation meet with their teacher(s) and with either or both the associate director and foreign student advisor, and are informed in writing of the terms and length of probation.

Students who have 30 hours of absences are in danger of being placed on academic probation. Students failing to meet the terms of probation will be terminated from the LCC for the remainder of the semester. This will also likely result in loss of student status with the US Immigration and Naturalization Service.

Students who have 50 hours of absences will not receive a Certificate of Successful Completion and will be terminated from the program. If a student is absent for ten consecutive days with no explanation, the student will be terminated automatically.

14
Short Answer
14. In the UC students can play ........ or ........
Answer: POOL, TABLE TENNIS|POOL AND TABLE TENNIS|TABLE TENNIS, POOL|TABLE TENNIS AND POOL
Explanation: The Campus Activities section says that at the University Center students can play pool or table tennis. Both answers are required.
15
Short Answer
15. You can meet students from your own country at ........
Answer: INTERNATIONAL CLUBS
Explanation: The passage says there are many international clubs where students can meet others from their home country.
16
Short Answer
16. You should go first to the ........ if you are sick.
Answer: UNIVERSITY HEALTH CENTER|THE UNIVERSITY HEALTH CENTER|HEALTH CENTER
Explanation: The Health Care section says that if you are ill, you should see a doctor at the University Health Center first.
17
Short Answer
17. ........ must be held by every student.
Answer: HEALTH INSURANCE
Explanation: The passage states that all LCC students must have health insurance.
18
Short Answer
18. Cancellation of classes due to ........ is announced on radio and television.
Answer: A WEATHER EMERGENCY|WEATHER EMERGENCY|EMERGENCY WEATHER CONDITIONS
Explanation: The Weather Emergency section says closures caused by emergency weather conditions are announced on major radio or television stations.
19
Short Answer
19. If your teacher is late you should wait for ........
Answer: 15 MINUTES|FIFTEEN MINUTES
Explanation: The Teacher Emergency rule says students should wait in the classroom for 15 minutes.
20
Short Answer
20. If you withdraw in the second week of classes you may receive ........ of your tuition fees.
Answer: 50%|50 PERCENT
Explanation: The refund schedule gives a 50% tuition refund for withdrawal in the second week of classes.
21
IELTS Box Matching A-H
21. Student frequently fails to complete homework — first consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: D
Explanation: Students who do not meet academic standards may be placed on academic probation.
22
IELTS Box Matching A-H
22. Student frequently fails to complete homework — next consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: C
Explanation: A student placed on academic probation meets with teachers and advisers, which amounts to receiving advice and counselling.
23
IELTS Box Matching A-H
23. Student does not respond to letter announcing academic probation — first consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: A
Explanation: Failure to meet the terms of probation can lead to termination from the LCC for the remainder of the semester.
24
IELTS Box Matching A-H
24. Student does not respond to letter announcing academic probation — next consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: B
Explanation: Termination from the LCC is stated to be likely to result in loss of student status with US Immigration and Naturalization Service.
25
IELTS Box Matching A-H
25. Student is absent for 30 hours.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: D
Explanation: The passage says students with 30 hours of absences are in danger of being placed on academic probation.
26
IELTS Box Matching A-H
26. Student is absent for 50 hours — first consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: A
Explanation: Students with 50 hours of absences will be terminated from the program.
27
IELTS Box Matching A-H
27. Student is absent for 50 hours — next consequence.
  • A terminated from the program
  • B may lose student status with US Immigration and Naturalization Service
  • C receives advice and counselling
  • D may be put on academic probation
Answer: B
Explanation: Termination from the LCC is likely to cause loss of student status with US Immigration and Naturalization Service.

Section 3 - Questions 28-40

Questions 28-35: Match each topic with paragraph A-I.

Questions 36-37: Complete the sentences using NO MORE THAN THREE WORDS.

Questions 38-40: Choose A, B, C or D.

Employment in Japan

A. Every autumn, when recruitment of new graduates and school leavers begins, major cities in Japan are flooded with students hunting for a job. Wearing suits for the first time, they run from one interview to another. The season is crucial for many students, as their whole lives may be determined during this period.

B. In Japan, lifetime employment is commonly practised by large companies. While people working in small companies and those working for sub-contractors do not in general enjoy the advantages conferred by the large companies, there is a general expectation that employees will in fact remain more or less permanently in the same job.

C. Unlike in many Western countries where companies employ people whose skills can be effective immediately, Japanese companies select applicants with potential who can be trained to become suitable employees. Recruiting employees is important because companies invest a lot of time and money in training new staff. This is basically true both for factory workers and for professionals. Professionals may be placed in factories and transferred from one section to another. By gaining experience in several areas and working closely with workers, they are believed to become more effective members of the company. Workers also feel more involved by being allowed to voice their opinions. Loyalty is believed to be cultivated in this egalitarian working environment.

D. Because employees are trained to be all-rounders, mobility between companies is low. Wages are set according to educational background or initial field of employment. Promotions and wage increases tend to be tied to seniority. Wages are paid monthly and a bonus is usually paid twice a year. One bonus is associated with the Buddhist festival bon and another is distributed at New Year.

E. Many female graduates complain that they are not given equal training and equal opportunity compared with male graduates. Japanese companies often believe that female employees will eventually leave to get married and have children. Long working hours may also make it difficult for women to continue their careers after marriage.

F. Disappointed career-minded female graduates often choose foreign firms. Since many male graduates prefer Japanese firms with guaranteed security, foreign firms are often keen to employ female graduates as their potential tends to be greater than that of male applicants.

G. Some men leave their companies to take over the family business. The eldest sons in families that own companies or stores are normally expected to take over when their parents retire, sometimes changing professional direction completely.

H. Working relationships tend to be very close because of long hours of work and years of service in common. Social life is often based on the workplace. Companies organise trips and sports days, and senior staff often play the role of mentor in the lives of junior staff.

I. The average retirement age is between 55 and 60. Many Japanese find it difficult to get used to the freedom of retirement and look for ways to use their time constructively. Many look for new jobs because they feel that if they do not work they will be abandoned by society.

28
IELTS Box Matching A-H
28. Topic ii: women and Japanese companies
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: E
Explanation: Paragraph E discusses unequal training and opportunity for female graduates and why companies expect women to leave work after marriage or childbirth.
29
IELTS Box Matching A-H
29. Topic iii: why men sometimes resign from Japanese companies
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: G
Explanation: Paragraph G explains that some men leave their companies to take over a family business.
30
IELTS Box Matching A-H
30. Topic iv: permanency in employment in Japan
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: B
Explanation: Paragraph B describes lifetime employment and the expectation that employees remain more or less permanently in the same job.
31
IELTS Box Matching A-H
31. Topic v: recruiting season: who, when and where
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: A
Explanation: Paragraph A says recruitment begins every autumn and describes graduates and school leavers hunting for jobs in major Japanese cities.
32
IELTS Box Matching A-H
32. Topic vi: the social aspect of work
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: H
Explanation: Paragraph H explains that social life is frequently based on the workplace, including evenings out, company trips and sports days.
33
IELTS Box Matching A-H
33. Topic vii: the salary structure
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: D
Explanation: Paragraph D explains how wages are set, paid monthly, and supplemented by bonuses.
34
IELTS Box Matching A-H
34. Topic viii: the recruitment strategy of foreign firms
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: F
Explanation: Paragraph F says foreign firms are keen to employ female graduates because their applicant potential is often greater than that of male applicants.
35
IELTS Box Matching A-H
35. Topic ix: Japanese people after retirement
  • A Paragraph A
  • B Paragraph B
  • C Paragraph C
  • D Paragraph D
  • E Paragraph E
  • F Paragraph F
  • G Paragraph G
  • H Paragraph H
  • I Paragraph I
Answer: I
Explanation: Paragraph I focuses on retirement and the tendency of many Japanese people to seek new work after retiring.
36
Short Answer
36. Japanese employers believe that moving professionals within companies and listening to workers' views leads to ........
Answer: LOYALTY
Explanation: Paragraph C says that loyalty is believed to be cultivated when professionals gain broad experience and workers are allowed to voice their opinions.
37
Short Answer
37. Employees receive their wages monthly and a bonus ........
Answer: TWICE YEARLY|TWICE A YEAR
Explanation: Paragraph D states that a bonus is usually paid twice a year.
38
IELTS A/B/C Choice Style
Question 38. 38. Company training in Japan
Ais not important
Bis for factory workers only
Cis for professionals only
Dis for all staff
Answer: D
Explanation: Paragraph C says the training approach applies to both factory workers and professionals, so it is for all staff.
39
IELTS A/B/C Choice Style
Question 39. 39. Foreign firms are keen to employ Japanese women because
Athe women are more intelligent than men
Bthe women that apply are more capable than the men that apply
Cthe women will be only short-term employees
Dthe women prefer guaranteed security
Answer: B
Explanation: Paragraph F says foreign firms often want female graduates because the potential of the women applying tends to be greater than that of male applicants.
40
IELTS A/B/C Choice Style
Question 40. 40. Japanese people continue to work after retirement because
Athey need the income
Bthey miss working
Cthey assist in the family business
Dthey have no status outside employment
Answer: B
Explanation: Paragraph I says many Japanese cannot get used to the freedom of retirement and look for new jobs because they feel abandoned by society if they do not work; the closest option is that they miss working.

Other Tests